Arnout Jacobus Gustaaf Colnot
(Amsterdam 1887 – Bergen (N-H) 1983)
Arnout Colnot was een kunstschilder, graficus, tekenaar en lithograaf, grotendeels autodidact. Hij heeft tussen 1901 en 1907 zijn artistieke vorming mede ontvangen op het decoratie-atelier van Jan Maandag.
Hij was een van de voormannen van de Bergense School. Deze stijl wordt gekenmerkt door kubistische invloeden en een expressionistische toets. De schilders vonden het weergeven van de natuur zoals ze was niet belangrijk, maar de expressie van de diepere gevoelens en stemmingen die de natuur bij hen opriep. Colnot hield zich voornamelijk bezig met het Hollandse polderlandschap, daarnaast maakte hij ook stads- en dorpsgezichten en stillevens, in krachtige bruine, groene en gouden kleuren.
Arnout was één van de Amsterdamse Limburgers, die in de jaren vijftig aansluiting vonden bij het expressionisme van Cobra. Van daaruit ontwikkelde hij een dynamische, kleurrijke en steeds abstractere schilderkunst waarin het landschap een belangrijke bron van inspiratie is. Behalve schilderijen maakt hij ook monumentale wandschilderingen en ontwierp hij kostuums en decors.
Hij woonde van 1913–1932 in het Noord-Hollandse Bergen, een plaats waar in die tijd veel kunstenaars woonden en werkten in de schilderstrant van de Bergense School. Van 1943–1969 woonde hij in Amsterdam. Aan het eind van zijn leven woonde hij weer in Bergen.
Hij heeft verschillende kunst reizen gemaakt, o.a. naar Brugge en Parijs. Hij was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam) en de Vereniging Sint Lucas. Hij is de leraar van Kees Boendermaker en Rinus Duin.
Hij won meerdere prijzen gedurende zijn carrière, waaronder de Zilveren medaille op de wereldtentoonstelling in Parijs in 1937 en de Arti-médaille (Arti et Amicitiae) in 1948.
Hij is de vader van Gustaaf, Karel en Clara Colnot.
Helaas beschikken wij nog niet over een rechtenvrije foto van de kunstenaar.
Als u ons wilt helpen, ontvangen wij deze graag van u via: