Gérard Joseph Grassère (Heerlen 1915 – Den Bosch 1993)
Korte levensbeschrijving:
Gérard Joseph Grassère was een Nederlands kunstschilder. Hij voltooide zijn artistieke opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Later studeerde hij nog een tijd in Parijs. Eén van zijn belangrijkste leermeesters aan de academie in Antwerpen was Isidore Opsomer.
Grassère had talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland, kreeg veel bewonderaars en wist zijn studenten en cursisten enthousiast te maken voor de schilderkunst.
Grassère schildert aanvankelijk landschappen en personen in een expressionistische stijl, enigszins verwant met het werk van de Vlaamse schilder Constant Permeke. Grassère’s werk heeft door de jaren heen dicht bij de stijl van de Cobra gestaan, maar zijn vormgeving en zijn kleurgebruik hielden echter zijn eigen herkenbaarheid en zijn persoonlijke stijl.
In de Eindhovense tijd ontstond ook zijn Mechanische Periode, die zich nog zou voortzetten toen hij in de jaren vijftig in Utrecht ging wonen. Grassère werd toen gefascineerd door de machines die in fabriekshallen een eigen, geheimzinnig leven schenen te bezitten.
In de jaren vijftig komt Grassère in aanraking met de schilder Otto van Rees, en wordt bevriend met hem. In die tijd hield Grassère zich ook bezig met de oprichting van de groep ‘De Progressieven’, als een soort verzet tegen de gezapigheid van het Utrechtse kunstklimaat.
Gérard Grassère bleef een bevlogen schilder tot aan het einde van zijn vruchtbare leven.
Exposities onder andere in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Nederlandse Antillen en Zuid Afrika.
Werk van hem bevindt zich o.a. in het Centraal Museum te Utrecht en het Museum of Modern Art te New York.