Willem Frans Karel Hussem (Rotterdam 1900 – Den Haag 1974)
Willem Hussem was een Nederlandse schilder, beeldhouwer en dichter.
Hij was een leerling van Dirk Nijland en bezocht de Rotterdamse Academie. Hij woonde van 1918 tot 1936 in Parijs, waar hij onder anderen Piet Mondriaan en Pablo Picasso leerde kennen. Naast laatstgenoemde heeft ook Vincent van Gogh invloed op zijn stijl uitgeoefend.
In 1936 vestigde hij zich definitief in de Haagse Mijtensstraat (Schilderswijk). Na de Tweede Wereldoorlog werden zijn werken abstract. Hij maakte deel uit van kunstbewegingen als Fugare, de Liga Nieuw Beelden en Verve. Zijn werk wordt gerekend tot de kunststroming de Nieuwe Haagse School.
Ondanks nationale en internationale successen, waaronder driemaal toekenning van de Jacob Marisprijs (in 1952 en 1955 voor schilderkunst en in 1958 voor tekenen) en een uitnodiging voor de Biënnale van Venetië, had zijn gezin het niet breed.
Musea o.a.: Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum in Amsterdam, Dordrechts Museum, Rijksmuseum Twenthe in Enschede.
Hussem was ook als dichter actief. In 1940 debuteerde hij bij L.J.C. Boucher met De kustlijn, gevolgd door Uitzicht op zee, dat verscheen bij A.A.M. Stols (1941). Vooral in de jaren zestig verschenen veel dichtbundels van zijn hand.
Willem Hussem begon in 1967 met het vervaardigen van metaalplastieken.
Foto Ron Kroon uit 1965.