Jan Wilhelm Makkes (Amsterdam 1935 – Heemstede 1999)
Korte levensbeschrijving:
De kunstschilder Jan Makkes werd in 1935 te Amsterdam geboren. Zijn vader was decoratieschilder en reclametekenaar. Kort na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Santpoort. Jan bezocht enige tijd de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam, maar voelde zich daar niet thuis. Hij ging met zijn map met tekeningen naar het Rijksmuseum en kreeg op grond hiervan toegang tot de gedegen opleiding daar van Jan van Tongeren. Daarna bezocht hij de Rijksacademie voor Beeldende Kunst.
In de 50er jaren maakte Jan Makkes studiereizen naar Frankrijk en Engeland. met succes organiseerde hij in Santpoort zijn eerste verkoop tentoonstellingen, waar hij zijn werk goed verkocht. Hij ontwikkelde een moderne stijl; snel, soms bijna driftig geschilderd, tegelijkertijd zuiver uitgewerkt en sfeerrijk, met heldere kleuren, modern maar warm.
In de jaren 50 begon de dynamische wederopbouw van Nederland grootse vormen aan te nemen. Wegen, tunnels, bruggen, kanalen, sluizen en viaducten werden gebouwd. Schilder-tekenaar Eppo Doeve spoorde Makkes aan om de bouw van de Velsertunnel onder het Noordzeekanaal in tekening vast te leggen. Dat werd de aanzet voor vele tekeningen en schilderijen die Makkes in de daaropvolgende jaren maakte van weg- en waterbouw, inclusief de Deltawerken. Zijn tekeningen vonden hun weg naar vele dag- en weekbladen. Schilderijen van werken in aanbouw vindt men terug in veel directiekamers van kantoren en fabrieken.
Jan Makkes voelde zich sterk verbonden met Vincent van Gogh. Hij bewonderde het werk van die kunstenaar mateloos. Qua karakter voelde hij punten van overeenkomst. “Van Gogh schilderde het licht” aldus Makkes. Dramatiek, dynamiek en gevoeligheid stralen uit zijn werk. Ik hoop altijd dat mensen dat ook in mijn werk ontdekken. In ieder geval is dat wat ik probeer over te brengen op het doek: licht, kleur, dramatiek en dynamiek. De reis die Makkes maakte langs de plaatsen waar Van Gogh had gewerkt was voor hem een soort pelgrimsreis.
Makkes is vooral bekend door zijn bijzonder kleurgebruik, maar zijn kunstenaarschap heeft vele facetten. Een groter contrast bijvoorbeeld dan tussen zijn industrie tekeningen en zijn uitbundige bloemstukken en landschappen is welhaast niet mogelijk. Geen onderwerp was hem vreemd: landschappen, portretten, kloosters en kerken, de haven van IJmuiden of Tata Steel, alles inspireerde hem. Hij ontwikkelde een moderne stijl: snel, soms bijna driftig geschilderd, tegelijkertijd zuiver uitgewerkt en sfeerrijk, met heldere kleuren, modern maar warm.
Zijn vele reizen over de hele wereld brachten hem ook internationaal succes. Niet alleen als schilder, maar ook als vredes ambtenaar. Wereldwijd sprak hij met de grootheden van zijn tijd, zoals Gorbatsjov en Moeder Teresa.