Ab van Vloten (1934 – 2016)

Vloten

Korte levensbeschrijving:

Ab van Vloten volgde de opleiding goud- en zilversmid. Werkzaam als etaleur/decorateur. Schildert sinds 1965. Autodidact.

Studiereizen en verblijf te Spanje (1969-1974) en te Colombia (1975).

Ab werd tijdens zijn talrijke reizen geconfronteerd met sterk uiteenlopende sociale en culturele aspecten. Al die indrukken van landschappen, mensen en dieren resulteerden in een gevoel van oprechte bewondering omtrent de complexheid van alles wat ons op deze aarde omringt.

Ab van Vloten zet zijn verwondering, zijn vragen zonder antwoord, om in tastbare composities van lijn en kleur. Hij doet dit op een wel zeer originele manier met behulp van een door hem zelf ontwikkelde techniek waarbij de toepassing van aquarel op een stenen reliëf een kenmerkende rol speelt.

Naast het vrije werk, waarvan de serie “Kosmische emoties” een goed voorbeeld vormt, werkt Ab ook in opdracht.

Zo vervaardigde hij voor diverse opdrachtgevers “Amsterdamse gevels”, “Zeilschepen” en “Hollandse zeeslagen uit de Gouden Eeuw”, waarbij hij de grote formaten (2×3 meter) niet uit de weg ging.

Ook deze in opdracht vervaardigde werken vallen op door het gebruik van aparte materialen en de ver doorgevoerde detaillering.

Ab schroomt niet om de grenzen van de schilderkunst op speelse wijze te overschrijden. Zo combineert hij regelmatig z’n kwaliteiten als zilversmid, decorateur en creatief kunstenaar om zeer exclusieve koperen of messing haardkappen, wel of niet voorzien van een geschilderde afbeelding, te vervaardigen.

Daarnaast ontwierp en vervaardigde hij in opdracht ook een serie koperen windwijzers en een koperen object in de monumentale sfeer.