Adrianus Cornelis (Ad) Snijders

(Eindhoven 1929 – Eindhoven 2010)

Snijders

Korte levensbeschrijving:

Ad Snijders was een Nederlands schilder, tekenaar, collagist en beeldhouwer. Zijn werk werd vertoond in onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, Fodor, het Van Abbemuseum en Museum Jan Cunen.

Snijders tekende al geregeld toen hij nog maar twaalf jaar oud was. Hij ging een paar maanden naar de Middelbare Kunstnijverheidsschool in zijn geboorteplaats, maar verliet die daarna om te gaan werken als kunstenaar. Wel studeerde hij in 1961 en 1962 nog aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. Hiertoe was hij in staat gesteld door een prijs die hij van de Franse regering had ontvangen. De rest van het vak leerde hij zich vooral zelf. Zijn stijlen varieerden tussen expressionisme, figuratieve kunst en bij abstracte kunst.

In de jaren ‘50 schildert hij meestal wervelende, dynamische abstract-expressionistische doeken. Daarna volgt een periode met geschilderde, collageachtige figuratieve voorstellingen. In de jaren ’80 overheersen grote vormen en felle kleuren tegen een zwarte achtergrond. De figuratie blijft daarna een rol spelen in zijn werk.

Van 1966 tot 1972 was hij een van de organisatoren van J66 die een platform bood aan jazzmusici en beeldende kunstenaars. Tot 1977 kende hij een periode waarin hij vooral tekende.

Tussendoor hield hij zich sinds 1965 ook bezig met collages en assemblages en sinds 1974 met gemengde techniek.

Snijders was lid van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK).Hij exposeerde in het Van Abbemuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Fodor en Museum Jan Cunen. Zijn werk is te vinden in de collecties van musea en particulieren.

Van 08/09/2019 – 18/04/2020 is er een mooie expositie te zien van Ad Snijders in Het Van Abbemuseum te Eindhoven.