Annemarie J. de Groot (Assen 1952 – )

Groot

Annemarie woont en werkt in Groningen.

Opleiding: 1978 afgestudeerd aan de Academie Minerva (Groningen), Oscar Kokoschka Akademie (Salzburg).

Nadat Annemarie de Groot van de Groningse Academie kwam, schilderde zij portretten en naakten in opdracht. Na haar opleiding in Salzburg is haar manier van werken meer de kant van het expressionisme op gegaan.

Zij kreeg les van Corneille en vanaf die tijd schilderde zij regelmatig met hem samen. Sindsdien maakte zij grote, geabstraheerde naakten in felle en lichte kleuren, waarmee zij een bepaalde stemming wilde weergeven. Deze schilderijen worden gekenmerkt door een schetsmatige weergave.

Aanvankelijk maakte Annemarie olieverfschilderijen, sinds midden jaren tachtig ging zij voornamelijk werken met acryl en gouache.

Zij werkte veelal projectmatig. Zo heeft zij van 1985 – 1987 een serie musici geschilderd, waarbij ze ernaar streefde de beweeglijkheid van muziek in haar figuren vast te leggen. van 1987 – 1989 heeft zij een aantal schilderijen gemaakt, geïnspireerd op rituele beelden, maskers en symbolen van verschillende Afrikaanse stammen. Daarna werkte zij aan een reeks doeken geïnspireerd op het theater en circus, waarvoor zij ter plekke schetsen en voorstudies maakte.

Sinds haar jeugd gefascineerd door het circus, theater, opera en cabaret. Deze thema’s komen regelmatig terug in haar werk. Ballerina’s, muzikanten, cabareteske figuren, dieren; ze zijn in een bonte kleurenpracht op haar werken te zien.

Opdrachten van belastingadvieskantoren en diverse particulieren in binnen- en buitenland.

Werk is o.a. aangekocht door: Theater Carré,  Circus Theater Scheveningen,  Holland Casino.

Exposities: De Hofburg (Salzburg), Brinkman Galleries (New York), en vele exposities in toonaangevende galeries in Nederland.

Publicaties in onder andere: Elegance, Avantgarde, Harpers Bazaar, Penthouse, Kunstbeeld, Residence, Nieuwsblad van het Noorden, NRC Handelsblad, De Telegraaf, Catalogus Interart-Gallery (Heeswijk-Dinther).


foto: Dixie Solleveld, november 1990