Armando (Amsterdam 1929 – 2018)

Armando

Korte levensbeschrijving:

Armando, geboren als Herman Dirk van Dodeweerd is een Nederlandse kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Armando is zijn officiële naam:hij heeft zijn oorspronkelijke naam in het register van de burgerlijke stand laten vervangen door Armando. Hij woont het grootste deel van het jaar in Potsdam. Zelf ziet hij zijn werk als ‘Gesamtkunstwerk’, waarvoor zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kamp Amersfoort de basis vormen.

De kunstenaar bracht zijn jeugd door in Amersfoort. Later studeerde hij een aantal jaren kunstgeschiedenis. Als beeldend kunstenaar maakte hij deel uit van de in 1959 door Jan Henderikse opgerichte Nederlandse Informele Groep, die in 1960 opging in de Nederlandse Nul-beweging. Als dichter en kunstenaar was hij verder betrokken bij De Nieuwe Stijl en Gard Sivik.

In 1958 trad Armando in dienst van de Haagse Post, waar hij uiteindelijk chef van de kunstredactie werd. Aan dit weekblad bleef hij tot eind jaren zestig verbonden.

Voor zijn dichtbundels heeft Armando verschillende literaire prijzen gewonnen waaronder in1985 de Herman Gorterprijs voor zijn gehele oeuvre.

In1998 werd in de Elleboogkerk in Amersfoort het Armando Museum geopend. Dit museum werd op 22 oktober 2007 door een uitslaande brand geheel verwoest. Een deel van de geredde collectie werd overgebracht naar het nieuwe Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik dat in 2014 door Prinses Beatrix geopend werd.

De foto is uit 2012.