Cole Morgan (New York 1950 – )

morgan

Korte levensbeschrijving:

Cole Morgan was schilder, graficus en fotograaf. Hij werd geboren in New York, maar groeide op in New Mexico (VS).

Hij studeerde Engelse literatuur, kunstgeschiedenis en tekenen. In 1971 ontving Morgan zijn Bachelor of Arts van de Universiteit van New Mexico. Hierna ging hij naar Europa om de Oude Meesters te zien. Hij studeerde vervolgens kunstgeschiedenis en lithografie in Florence en volgde van 1973 tot 1974 lessen aan de Haagse Vrije Academie.

Zijn vroege werk bestaat uit hyperrealistische potloodtekeningen,waarin cowboys en indianen vaak onderwerpen waren. Sinds het midden van de jaren ‘80 werkt hij in een non-figuratieve stijl. In zijn abstracte werk zijn evenwel elementen uit het fotorealisme, zoals het werken met schaduw, terug te vinden. De belangrijkste beeldelementen in Morgans werk zijn kleur, vorm en licht. Hij maakt er moderne trompe-l’oeils mee: vormen lijken opgeplakt en krijgen hun diepte door geschilderde schaduwen. Soms is er ook werkelijk sprake van een licht reliëf. Cole gebruikt collagetechnieken zoals die aan het begin van de 20e eeuw hun intrede deden. Op basis van mathematische wetmatigheden stelt Morgan zijn collages samen. Figuratieve elementen in zijn werk zijn veren, steentjes, papier, schelpen, hout en soms huizen en kerkjes.

Na zijn studie gaf Morgan teken- en schilderles in Dublin. Van 1975 tot 1992 was hij werkzaam in Den Haag. In 1992 ontving hij de Van Ommeren-de Voogt prijs.

Cole Morgan woont en werkt tegenwoordig in Antwerpen.

Zijn werk is te zien in tentoonstellingen over de gehele wereld zoals in Seoel, Zurich, Maastricht (TEFAF), Keulen, Dublin, Hong Kong, San Francisco, Amsterdam, Peking en Chicago.

Onze collectie