Frans Steginga (Helmond 1953 – )


steginga

Er is veel, waardoor ik me laat inspireren in mijn werk. De natuur, stedelijke omgeving, architectuur, de ‘beelden’ om mij heen…..

Ook het materiaal, hout, papier, verf, inkt en de toegepaste technieken spelen een grote rol in het beeldend proces.

Mijn ideeën verbeeld ik in reliëfs en ruimtelijke plastieken, van hout, soms gecombineerd met andere materialen.

Daarnaast maak ik als graficus houtsneden en reliëfdrukken.

Er is vaak een ‘overlap’  tussen het twee- en driedimensionale werk.

Bij al het werk wat ik maak, speelt esthetiek een belangrijke rol. Een beeld, reliëf, houtsnede, schilderij, tekening moet schoonheid uitdragen. Beeldende middelen die ik gebruik, zijn compositie, spanning, herhaling, ritme, contrasten, kleur…….

Wat ruimtelijk werk betreft werk ik graag met hout. Een materiaal wat niet alleen constructief, maar ook plastisch gebruikt kan worden. Naast nieuw materiaal, biedt gevonden hout, restmateriaal veel mogelijkheden.

Ik heb voorkeur voor een ‘directe’ werkwijze: niet een omslachtig proces zoals bij brons gieten, zeefdrukken en etsen bijvoorbeeld het geval is. Direct werken in hout, op papier of  in steen…..

In mijn beeldend werk combineer ik vormen, vlakken, lijnen tijdens een zoekproces tot een compositie die dan goed en in balans is.

Het werk, met name op grafisch gebied ontwikkelt zich de laatste tijd steeds meer van figuratief tot abstract.

Opleiding-werkervaring

Mijn opleiding ben ik begonnen aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Daar heb ik de akte Hamo-A (handvaardigheid/ruimtelijk vormen) behaald. Les gehad o.a. van Arie Berkulin.

Na Tilburg, waar ik mijn vrouw Yvette heb leren kennen, zijn we naar Rotterdam verhuisd. Yvette is toen naar de Vakschool in Schoonhoven gegaan om opgeleid te worden tot edelsmid en ik naar de Academie voor Beeldende kunsten, afdeling Beeldhouwen/boetseren. Verder heb ik nog een akte Tekenen behaald. Op de kunstacademie heb ik onder andere met veel plezier les gehad van Arie Teeuwisse, Ian Pieters en Gijs Voskuil.

Na de academie ben ik gaan lesgeven, handvaardigheid en tekenen, aanvankelijk op een school in Rotterdam, maar al gauw op een Mavo in Delft. Door fusies is deze school later opgegaan in een grotere scholengemeenschap.

Naast het lesgeven ben ik altijd als beeldend kunstenaar aan het werk geweest. Vanaf 2009 is het accent verschoven, richting kunstenaarschap.

Naast enkele opdrachten voor particulieren, heb ik geregeld geëxposeerd. Individueel en collectief. Mijn werk is te zien geweest op beurzen en events, zoals de Kunstschouw in Zeeland, ‘Vormgevers in hout’ bij Fort Vechten, in diverse galeries (onder andere de Grafiek-Biënnale in Pulchri in Den Haag, Duits-Nederlandse Grafiekbeurs in Borken (Duitsland). Op de ADAF, Galerie Sous-Terre (Kunstbeurs a/d Westeinderplassen), Route du Nord en   de Museumnacht in Rotterdam. Verder is er werk van mij in stock in Galerie Edition-G in Berlijn………………

Als kunstenaar sta ik ingeschreven bij het CBK (Centrum Beeldende Kunst) in Rotterdam.