Frederik (Fred) Sieger (Amsterdam 1902 – Zevenaar 1999)

Sieger

Fred Sieger was Nederlands kunstschilder, collagist en leraar.

In 1948 vertegenwoordigde Sieger de Nederlandse schilderkunst op de Biënnale van Venetië en werd in 1951 docent aan de kunstacademie in Arnhem. Een aantal jaren later nam hij deel aan de eerste spraakmakende tentoonstelling van de Informele Groep, met onder anderen Armando, Jan Schoonhoven en Henk Peeters.
Daarna ging Sieger zijn eigen weg. Hij liet zich leiden door persoonlijke ontdekkingen en fascinaties. Siegers definitieve doorbraak vond niet in Nederland maar in Denemarken plaats, waar zijn doorwrochte schilderijen vanaf begin jaren 60 grote waardering genoten. Een bekende Deense criticus omschreef zijn werk eens treffend als ‘coloristische kamermuziek’.

In de jaren 50 trouwt hij met de Amerikaanse kunstenares Helen White.

Hij woonde en werkte in Arnhem en vanaf 1965 in Zevenaar. Hij was als schilder autodidact, en gaf les aan de Akademie voor Beeldende Kunst en Kunstnijverheid in Arnhem.

In 1965 ontving hij de culturele prijs van de gemeente Arnhem.

Werk van Fred Sieger bevindt zich het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Museum Het Valkhof in Nijmegen, Museum Henriette Polak in Zutphen, Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau (D) en in vele particuliere collecties in binnen- en buitenland.

Onze collectie