Jan van Ginneke (Zwolle 1929 – )

Johannes (Jan) Leonardus Maria van Ginneke (Zwolle 1929 – )

Jan van Ginneke groeide op in Tilburg, waar hij de lagere school en vervolgens de ambachtsschool bezocht. Na de oorlog werkte hij bij een constructiewerkplaats, maar in1946 nam hij vrijwillig dienst bij de Koninklijke Marine. In 1953 ging hij werken bij de Nederlandse Spoorwegen, waar hij tot machinist werd opgeleid.

In zijn vrije tijd werkte hij aan zijn ontwikkeling. Vooral de kunst had zijn belangstelling, maar ook gebieden als filosofie, geschiedenis en literatuur. Zijn uitgebreide bibliotheek getuigt hiervan. Omdat hij vrij kon reizen, bezocht hij vele musea en tentoonstellingen.

Aanvankelijk schilderde hij bloemstillevens, landschappen en zeegezichten. Vanaf 1980 is zijn werk abstract, waarbij hij zich liet inspireren door o.a. Willem de Koonig en Ger Lataster. Hij is een individualist en autodidact, die in zijn vrije tijd vooral voor zichzelf werkte en daarbij geen enkele belangstelling van anderen nodig had. Wel zocht hij contact met andere schilders, op vakanties in Italië bijvoorbeeld met schilders als Matteo Piccaia en Arturo Bonanomi. Ook van belang was zijn lange vriendschap met de Poolse schilder Rodolfo Banet, die in Amsterdam en Schiedam exposeerde in de stedelijke musea.

Eind 1999 exposeerde Jan van Ginneke in Galerie De Kei in Nuenen, waarbij voor het eerst een groot publiek kennis kon maken met zijn werk.


Helaas beschikken wij nog niet over een een rechtenvrije foto van de kunstenaar.

Als u ons wilt helpen, ontvangen wij graag deze ontbrekende onderdelen van u via:

info@modern-artgallery.com