Jaap Hillenius (Amsterdam 1934 – Amsterdam 1999)

Hillenius

Jaap Hillenius was een Nederlands kunstschilder, tekenaar, en graficus. Hij volgde van 1952 tot 1957 lessen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam en gaf zelf les aan de Rijksakademie van beeldende kunsten aldaar van 1982 tot 1990.

Hillenius maakte schilderwerk in een eigentijdse variant van het impressionisme, waarbij hij een subtiel spel speelde met kleurrijke vlekken in veelal abstracte combinaties. Hij tekende en schilderde in eerste instantie figuratief en noemde zichzelf in zijn beginjaren een ‘gevoelig expressionist’.

Hij was later vooral geïnteresseerd in de menselijke waarneming. In reeksen werken onderzocht hij hoe door schilderkunstige accenten de oogbewegingen van de toeschouwer door het schilderij kunnen worden geleid. Naast schilderijen maakte hij tekeningen, aquarellen en grafiek. Ook realiseerde hij werk in de openbare ruimte. Zo maakte hij in 1993 een serie van acht geschilderde panelen aan sporthal Wibaut.

Jaap Hillenius was een pointillist en had als groot voorbeeld La Grande Chat van Seurat

Prijzen: Henriëtte Roland Holstprijs, Jeanne Oostingprijs, Koninklijke subsidie voor de schilderkunst, Talensprijs, Willink van Collenprijs

Jaap Hillenius was een broer van de schrijver Dick Hillenius en was getrouwd met schilder en fotograaf Mies de Roos (1934-2008).

Werk in openbare collecties o.a. Rijksmuseum Amsterdam.