Jaap Min (Bergen, N.H. 1914 – 1987 Scharten)

Korte levensbeschrijving:

Jaap Min was een Nederlands expressionistisch schilder en glazenier.

Op aanmoediging van de schilder Matthieu Wiegman begon Jaap Min in 1938 zijn opleiding voor monumentale kunst aan de Rijksacademie te Amsterdam onder leiding van de Johannes Hendricus Jurres en Heinrich Campendonk.

Een jaar later in 1939 maakte hij een studiereis naar Padua en Verona waar hij het werk leerde kennen van Massimo Campigli en Giotto, dat voor de rest van zijn leven van grote invloed is geweest op zijn eigen werk.

Na een aantal opdrachten in Limburg, was hij van 1955 tot 1961 docent aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Het was echter niet zijn gelukkigste periode en gedreven door heimwee keerde hij in 1961 terug naar Bergen. Hier bleef hij tot aan zijn dood gestaag werken aan talrijke opdrachten en vrij werk.

Vooral door zijn religieuze achtergrond en de beïnvloeding van Campendonk heeft hij veel werken gemaakt voor kerken zoals kruiswegstaties (in olie) en glas-in-loodramen. Voorbeelden zijn te zien in de Pius X-kerk in Alkmaar en (zijn laatste monumentale werk) in de H. Felicitaskerk te Spijkenisse, ontworpen door zijn zoon en architect Maarten Min.

bron: Wikipedia


Helaas beschikken wij nog niet over een rechtenvrije foto van de kunstenaar.

Als u ons wilt helpen, ontvangen wij die graag van u via:

info@modern-artgallery.com