Jacques Doucet (Boulogne-sur-Seine 1924 – Parijs 1994)

Doucet

Korte levensbeschrijving:

Jacques Doucet is een Franse schilder en graficus die zijn persoonlijke ervaringen tot uiting brengt in zijn werk. Hij werd tijdens de oorlog door de nazi’s gevangen gezet op beschuldiging van terroristische activiteiten. In zijn cel raakte hij getroffen door de graffiti op de muren. Hij zag het onbeholpene ervan en de onschuld die eruit sprak.

Na de bevrijding sloot Doucet zich aan bij de Cobra-beweging, een groep kunstenaars, verspreid in Europa, die in hun werk ongecensureerde spontaniteit nastreefden. Onder hen bevinden zich ook de Nederlandse schilders Appel, Corneille en Lucebert en de Belg Alechinsky. Een van de belangrijkste overeenkomsten in het werk van deze kunstenaars is het heldere en krachtige kleurgebruik. Doucet gaf zijn eigen interpretatie aan de graffiti, die hem tijdens zijn gevangenschap zo fascineerde, en schiep op deze manier  zijn territorium binnen het abstract expressionisme. We zien in zijn werk een zoeken naar evenwicht tussen tegengestelde krachten en emoties, een gevecht van een fijnzinnige, zelfs lyrische natuur.
Zijn werk is te vinden in Stedelijk Museum, Amsterdam; Musée Royal des Beaux-Arts, Luik; Paleis voor Schone Kunsten, Brussel; Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam.

Onze collectie