Jacob Abraham (Jacques) Zon (Den Haag 1872 – Den Haag 1932)

 Korte Levensbeschrijving:

Jacques Zon was een Nederlandse schilder, tekenaar, graficus en illustrator.

Hij was leerling van de Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, onder leiding van Willem Maris, leerling van de Tekenacademie te Antwerpen, onder leiding van A. de Vriendt en en kon daarna met een koninklijke subsidie terecht in het atelier van Fernand Cormon te Parijs.

In 1893 keerde hij terug in Den Haag, waar hij succesvol was in het decoratiewerk en ontwerpen van affiches. Desondanks besloot Zon zich vanaf 1902 te wijden aan de kunst. Al snel exposeerde en verkocht hij veel tekeningen, aquarellen en schilderijen. Zon schilderde in navolging van Maris veel landschappen met polderwerkers en boereninterieurs in sombere en donkere kleuren in forse streken. Deze stukken vonden gretig aftrek in binnen- en buitenland.

Na de Eerste Wereldoorlog ging Jacques Zon op reis door België, Frankrijk en Italië. Hij werd vooral geïnspireerd door de kust van Bretagne, in het bijzonder het vissersplaatsje Concarneau. Vele werken met als onderwerp de zee, het strand, de haven en de vissersboten waren het gevolg. Onder invloed van het zuidelijke landschap en de Franse moderne kunst ging Zon in lichtere kleuren en met meer verfijnd penseel schilderen, waardoor zijn werk zonniger en levendiger werd. Juist deze late episode in Zon’s oeuvre wordt onder moderne kunstcritici hoog gewaardeerd.


Helaas beschikken wij nog niet over een rechtenvrije foto van de kunstenaar.

Als u ons wilt helpen, ontvangen wij deze graag van u via:

info@modern-artgallery.com