Jan Rijlaarsdam (Nieuwkoop 1911 – Hilversum 2007)

Rijlaarsdam

Korte levensbeschrijving:

De schilder en tekenaar werd geboren in Nieuwkoop, maar verhuisde in 1924 met zijn ouders naar Hilversum, waar zij een melkwinkel begonnen. Jan bracht de bestellingen rond op de fiets en kwam op zijn tochten terecht bij lijstenmakerij Dekker, waar hij kennismaakte met schilders uit de regio en hun werk. Hij leerde daar het vak van lijstenmaker en tekende in zijn vrije tijd gebouwen en industriecomplexen in Amsterdam.

In 1928 fietste hij naar Brugge en Antwerpen om zich daar verder in het tekenen te bekwamen. Hij zal daar regelmatig terugkomen.

Langzaam kreeg hij erkenning en in 1932 kreeg hij een Koninklijke subsidie, waarmee hij lessen kon betalen. Hij werd lid van diverse schildersverenigingen in Hilversum, Amsterdam (Sint Lucas) en in het Gooi. Zijn werk heeft een eigen stijl.

Pas in de jaren vijftig doet hij Parijs aan. Dit wordt zijn favoriete reisdoel; het bruisende Parijse stadsleven trekt hem aan. Later is Rijlaarsdam ook veel in Spanje te vinden, m.n. in Barcelona.

Jan Rijlaarsdam heeft een indrukwekkend en zeer veelzijdig oeuvre nagelaten, in zowel stijlen, materialen als toegepaste technieken. Variërend van realistisch tot impressionistisch en expressionistisch met zelfs uitstapjes naar het abstracte wist Rijlaarsdam telkens weer te verrassen. Favoriete onderwerpen van Jan Rijlaarsdam waren samenscholende clochards en prostituees in cafés. In de traditie van Isaac Israëls en Henri de Toulouse Lautrec was hij een waar vertolker van het stadsleven.

Onze collectie