Max Ernst (Brühl (Du) 1891 – Parijs 1976)

max-ernst

Korte levensbeschrijving:

Max Ernst was beeldhouwer en schilder.

Hij studeerde enige tijd kunstgeschiedenis aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms Universiteit in Bonn. Hij kreeg wat schilderonderwijs van zijn vader, maar was verder autodidact.

Ernst heeft onder andere gewerkt in Parijs, Berlijn, Zürich, Londen, Sedona (Arizona) en New York.

Het werk van Max Ernst is surrealistisch. Hij maakte gebruik van verschillende technieken als collage, grattage, dripping, frottage en assemblage. In de kunstenaarsgemeenschap van de Montparnasse speelde Ernst een belangrijke rol in het ontstaan van het surrealisme. Hij had omgang met veel andere kunstenaars, waaronder Paul Klee, Marchel Duchamp en Marc Chagall. Met onder andere Hans Arp vormde hij na de Eerste Wereldoorlog de Keulse Dada-groepering Zentrale W/3. Terug in Parijs werkte hij samen met Joan Miró aan de decors van de bekende Ballets Russes van Serge Diaghilev. Vanaf 1934 ging hij ook beelden maken.

In 1953 exposeerde Ernst op de Biënnale van Venetië. In 1975 was er een retrospectief van zijn werk in het Salomon R. Guggenheim Museum in New York. Zijn werk is vandaag de dag onder andere te vinden in het Museum of Modern Art, het Guggenheim Museum, de Tate Gallery en in het Max Ernst Museum Brühl.