Otto Boudewijn de Kat (Dordrecht 1907 – Laren (NH) 1995)

Korte levensbeschrijving:

Otto Boudewijn de Kat was een Nederlands kunstschilder, aquarellist, kunstrecensent en hoogleraar.

Otto B. de Kat studeerde tussen 1920 en 1926 aan de School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten in Haarlem en volgde aansluitend de avondopleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In 1930 trouwde hij met dichteres Maria Jannetta (‘Hans’) van Zijl. De Kat werd lid van kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken waarmee hij zijn eerste exposities had. In de Haarlemse kunstenaarsscene voelde De Kat zich op zijn plek.

Hij was medeoprichter van de Kennemer Kunstenaarskring (1932) en de Hollandse Aquarellistenkring, die hij in 1946 samen met Kees Verwey in het leven riep. De lessen die hij kreeg van de Haarlemse schilder en grondlegger van de Haarlemse School, Henri Boot, waren zeer inspirerend. Met zijn echtgenote maakte hij lange reizen naar Italië, waar hij in de jaren dertig in Rome exposeerde met M.C. Escher, en naar Frankrijk, waar hij veel schilderde en onder de indruk raakte van onder anderen Pierre Bonnard, Édouard Vuillard, Albert Marquet en het fauvisme van Henri Matisse.

In 1963 scheidde hij van Hans van Zijl. Hij trouwde opnieuw en vestigde zich in Frankrijk. Het landschap van Auvergne en later van Touraine en dat van Noord-Holland, was en bleef voor De Kat een belangrijke inspiratiebron. Vanaf 1990 ging zijn gezondheid achteruit en op 30 april 1995 overleed hij op 88-jarige leeftijd in Laren.

Het werk van De Kat kenmerkt zich door een ingetogen, intieme sfeer. Landschappen en stillevens waren zijn favoriete genre en hiervoor putte hij meestal uit zijn directe omgeving. Als aquarellist was hij bij uitstek bedreven in het gebruik van kleur en vorm om tot een evenwichtige compositie te komen.

De Kat was goed op de hoogte van de internationale modern-klassieke kunst en van die van de naoorlogse École de Paris. In zijn werk zien we invloeden van onder andere Pierre Bonnard, Édouard Vuillard, Albert Marquet en Nicolas de Staël.

Musea: Frans Hals Museum Haarlem, Teylers Museum Haarlem, Stedelijk Museum Amsterdam, Rijksprentenkabinet Amsterdam, Singer Laren, Stadsgalerij Heerlen, Museum Henriette Polak Zutphen, De Wieger Deurne, Museum Maassluis.


Helaas beschikken wij nog niet over een rechtenvrije foto van de kunstenaar.

Als u ons wilt helpen, ontvangen wij deze graag van u via:

info@modern-artgallery.com