Roelof Paul Citroen (Berlijn 1896 – Wassenaar 1983)

Het oeuvre van Paul Citroen bestaat uit schilderijen, grafiek, kunstboeken en fotografie. Zijn bekendste werk is ‘Metropolis’ (1923), een fotomontage van een grote stad.

De kunstenaar groeide op in Berlijn waar hij reeds op jonge leeftijd met kunst en literatuur in aanraking kwam. Paul Citroen studeerde aan de Kunsthochschule te Berlijn. Als medeoprichter van een kunstboekhandel in Berlijn kwam hij in aanraking met vele vernieuwende kunstenaars, waaronder de leden van de DaDa beweging. Onder invloed van deze omgeving begon Paul Citroen weer te tekenen en werd toegelaten tot de beroemde Bauhaus opleiding in Weimar, waar hij les kreeg van grootheden uit de kunstgeschiedenis als Paul Klee en Kandinsky.

In 1927 vestigt Paul Citroen zich in Nederland, in Amsterdam waar hij aanvankelijk vooral bezig is met fotografie. In 1933 is hij medeoprichter van de ‘’Nieuwe Kunstschool’’ die echter in 1937 moest sluiten. Hierna wordt Paul Citroen docent aan de Haagse Kunstacademie tot 1960 (m.u.v. de oorlogsjaren).

Als docent aan de Haagse Kunstacademie is hij een van de drijvende krachten achter de beweging die nu de ‘’Nieuwe Haagse School’’ genoemd wordt. Paul Citroen was vooral bekend vanwege de vele portretten die hij maakte.

Paul Citroen was ook een groot verzamelaar van kunst. Een deel van zijn collectie is nu te vinden in de collectie Hannema-de Stuers Fundatie, in Heino.

Het werk van Paul Citroen zelf bevindt zich in vele museale, bedrijfs- en particuliere collecties, o.a. in de Rijkscollectie. Museum de Fundatie bezit de grootste collectie kunstwerken van Paul Citroen.

In 1950 behaalde hij de Jacob Marisprijs en in 1953 de Hartogprijs.


Helaas beschikken wij nog niet over een rechtenvrije foto van de kunstenaar.

Als u ons wilt helpen, ontvangen wij graag deze ontbrekende onderdelen van u via:

info@modern-artgallery.com