Pieter (Piet) Ouborg (Dordrecht 1893 – Den Haag 1956)

Ouborg

Korte levensbeschrijving:

Pieter (Piet) Ouborg was een Nederlandse kunstschilder die wordt beschouwd als een van de voorvechters van de moderne kunst in Nederland.

Ouborg was tot halverwege de Eerste Wereldoorlog in Nederland leraar. In 1916 ging hij naar Nederlands-Indië waar hij als tekenleraar en onderwijzer werkzaam was. Tijdens een verlof in Nederland in 1923 begon Ouborg, die een autodidact was, te experimenteren met het kubisme en in 1931, toen hij wederom met verlof was, ging hij naar Brussel, waar hij het surrealisme ontdekte. Hij werd sterk beïnvloed door het werk van de Spaanse surrealistische kunstschilder Joan Miró.

Toen hij in 1938 definitief terugkwam in Nederland vestigde hij zich eerst in Haarlem, daarna in Amsterdam en tenslotte in 1939 in Den Haag, waar hij kunstgeschiedenis en tekenen ging onderwijzen. Vincent van Gogh was een groot voorbeeld.

In 1947 stelde hij zijn werk tentoon met de groep Experimentelen in de Haagse Kunstkring. Met zijn werk sloot Ouborg aan bij Cobra, maar hij wilde van die beweging geen lid zijn. In de jaren 50 behoorde hij wel tot de werkgroep De Nieuwe Ploeg in Voorburg. In 1950 kreeg hij voor zijn tekening Vader en zoon – niet onomstreden – de Jacob Marisprijs voor de Tekenkunst.

Het werk van Piet Ouborg wordt gerekend tot de kunststroming de Nieuwe Haagse School.

Musea: Gemeentemuseum Den Haag, Dordrechts Museum in Dordrecht, Stedelijk Museum in Amsterdam, Van Abbemuseum in Eindhoven, Groninger Museum, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Stedelijk Museum Schiedam, Tropenmuseum in Amsterdam

Onze collectie