Reinier Lucassen (Amsterdam 1939 – )

Lucassen

Korte levensbeschrijving:

Reinier Lucassen is een Nederlands kunstschilder. Hij is een vertegenwoordiger van de schilderstroming die Nieuwe Figuratie wordt genoemd. Anderen in deze stroming zijn Alphons Freijmuth, Pieter Holstein, Etienne Elias en Roger Raveel.

Hij  studeerde aan de Rijksnormaalschool voor tekenleraren in Amsterdam.

Lucassen combineerde vanaf het begin triviale elementen, zoals stripfiguren, schemerlampen, leunstoelen en planten, met grote felgekleure vlakken en expressieve elementen.

Hij ontwikkelde vanaf 1960 een figuratieve schilderstijl die herkenbare elementen uit het dagelijks leven combineert met abstracte symbolen. Zijn werk uit de begintijd wordt gezien als een Europese antwoord op de popart.

In 1966 werkte Lucassen samen met Elias, Raoul De Keyser en Raveel aan schilderingen in het kasteel in Beervelde in opdracht van de Belgische Graaf de Kerckhove de Denterghem.

In 1967 richtte Lucassen samen met Ger van Elk en Jan Dibbets het Internationaal Instituut voor Herscholing van Kunstenaars op, dat een aantal manifesten en projecten voortbracht.

Sinds 1980 maakt hij kleiner, ingetogener werk, bijvoorbeeld uit eenvoudige punten opgebouwde krachtige tekens, in de verte herinnerend aan de dotpaintings van Aboriginals.

Hij maakt ook assemblages van alledaags materiaal zoals hout, blik of rubber.

Lucassen stelde tentoon in binnen- en buitenland. Hij exposeerde geregeld in galerie Espace te Amsterdam.

In 1986 exposeerde hij voor Nederland in het Rietveldpaviljoen op de Biënnale van Venetië.

Hij was jarenlang hoofddocent schilderkunst aan de AKI te Enschede.