Tom Smetsers (Tegelen 1982 – )


Smetsers

Na de nodige opgedane technische en ambachtelijke kennis begint hij in 2005 zijn kunstenaarschap.

De verhuizing van zijn atelier naar het buitengebied en de drang om met minder meer te creëren zijn de basis van zijn jongste kunstwerken waarin rust en eenvoud overheerst.

Na een experimenterende periode is het nieuwste werk vormvast geworden en bezit het zijn gewenste balans, verfijning en harmonie.

Tom Smetsers is een metaal- en glaskunstenaar. Hij creëert beelden van glas en brons van een hoog niveau.

Zijn harmonische vormen, waarin het lijnenspel van de draaiingen spannend oplopen wordt door hem zelf omschreven als; “Oervormen uit de nieuwe tijd”.

De basis van deze vernuftige creaties ligt op Sribuat, een eilandengroep te midden van de Zuid-Chinese zee. Hier maakte hij in 2006 een rondreis en fotografeerde naar hartenlust enorme schelpvormen. Bij thuiskomst bleek het de eerste aanzet tot wat nu onmiskenbaar ‘zijn’ handschrift is geworden.

Wie met Tom Smetsers praat, wordt makkelijk meegesleept door zijn enthousiasme, overdonderd door zijn stelligheid, geraakt door zijn energie. Hij is de laatste om het te ontkennen: ‘Ik ben überdruk en chaotisch, een denk dromer tot aan het slapen gaan toe.’


Fotografie: Peter Wouters