Wilhelm Johann (Wim) Motz

(Rotterdam 1900 – Rotterdam 1977)

Motz

Korte levensbeschrijving:

Wim Motz was schilder en graficus. Hij werd geboren in Rotterdam en zijn enige opleiding was de lagere school. Daarna voorzag hij in zijn onderhoud door te werken in verscheidene beroepen, zoals tuinman, mijnwerker, kermisreiziger, marktkoopman en huisschilder. Pas op 37-jarige leeftijd begon zijn loopbaan als kunstenaar. Hij nam tekenlessen bij Jan van Straten en werkte onder zijn leiding aan een enorme inhaalslag.

Wim Motz legde tijdens zijn leven een grote productiviteit aan de dag. Zijn werkdrift leidde hem van het impressionisme naar het expressionisme, van pure abstractie weer terug naar de herkenbare werkelijkheid. Hij zette zijn onderwerpen vol dynamiek en hartstocht op het doek en papier. En niet zonder succes. Hij exposeerde in Amerika, Canada, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, België en Nederland.

Aanvankelijk schilderde Motz niet natuurgetrouwe, maar toch makkelijk herkenbare voorstellingen, zoals haven- en industriegezichten. Hij maakte vier jaar lang (1954-1958) onderdeel uit van de groep “De vier Rotterdammers”. Van het figuratieve stapte hij vervolgens over op totale abstractie. Als lid van de “Ara-groep”, maakte hij zich de techniek van de lithografie eigen. Naast kleurenlitho’s maakte hij ook zwart-witte steendrukken en linoleumsneden.

Voor zijn schilderijen gebruikte hij een metseltechniek. Net als zijn grote voorbeeld Nicolas de Staël bracht hij de verf met een spatel op het doek aan. “Schilder van de kleur”, werd hij ook wel genoemd.

Halverwege de jaren zestig ging hij weer figuratief werken.