Charlotte Molenkamp (Tilburg 1955 – )

molenkamp-charlotte

Van 1971 tot 1975 volgde Molenkamp een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda. Van 1977 tot 1979 studeerde ze tekenen en schilderen aan de Tilburgse Academie voor Beeldende Vorming.

Molenkamp heeft in de jaren ’80 een aantal jaar in Utrecht gewerkt. Ze woont en werkt nu in Tilburg.

Als dochter van de bekende schilder Nico Molenkamp groeide zij op te midden van een op beeldende kunst gericht milieu, dat een sterke binding had met de natuur, de stilte en het wisselen van de seizoenen. Zij heeft echter haar eigen weg uitgestippeld. Hooguit hebben haar beeldende mogelijkheden in de vruchtbare bedding van haar onmiddellijke omgeving haar voor een keuze gezet. En het getuigt dan van zelfbewustzijn een verhouding met de schilderkunst aan te gaan op eigen voorwaarden.

Na haar opleiding in Tilburg vindt ze een parttime baan als docent tekenen en kunstgeschiedenis, waarnaast ze zich richt op haar eigen werk. In 1980 begint ze in Utrecht in haar eigen huis met het maken van gouaches. In 1983 verhuist ze naar Tilburg, waar ze een atelier bij haar huis heeft. Daar begin ze met het maken van schilderingen met olieverf. “Eigenlijk ben ik linkshandig, maar ik heb geleerd om ook mijn rechterhand te gebruiken. Dat kost geen moeite meer”.

Exposities en prijzen:

Charlotte Molenkamps eerste expositie was in de Schouwburg van Tilburg, naar aanleiding van het winnen van een schilderswedstrijd. Haar eerste expositie van olieverfschilderijen heeft ze samen met Eugène Brands in een galerie in Eindhoven. Haar werk is opgenomen in verschillende bedrijfscollecties, waaronder die van de ABN Amro, Philips, Interpolis en Rabobank. Ook het Koninklijk huis heeft werk van Charlotte Molenkamp in hun bezit. Ze exposeert jaarlijks in en op verschillende nationale en internationale galerieën en kunstbeurzen.