Joan Miró (Barcelona 1893 – Palma de Mallorca 1983)

Miró werkte als schilder, beeldhouwer, graficus, keramist.

Hij begon in 1912 een kunstopleiding in Barcelona en vanaf 1920 volgde hij lessen aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs.

Hij heeft gewerkt in onder andere Barcelona, Parijs en op Mallorca.

Miró is een van de belangrijkste surrealistische kunstenaars. In Parijs raakte hij bevriend met onder meer Pablo Picasso, Max Ernst, Hans Arp en René Magritte. Miró werd beïnvloed door het kubisme, maar heeft nooit een volledige abstractie doorgezet. De vormen in zijn werk blijven altijd refereren aan een realiteit – die van de werkelijke wereld of die van dromen. In 1925 ontmoette C de grondlegger van het surrealisme, André Breton. Die zag hem als de grootste surrealist, hoewel Miró zich nooit formeel bij het surrealisme heeft aangesloten.  Miró staat bekend om zijn bio-morfische schilderkunst, waarin een poëtische droomwereld de setting is waarin objecten loskomen van hun functie. Zo integreren ze in een organische figurenwereld, die wordt bepaald door de vrouw, de natuur en seksuele problematiek.

Exposities en Prijzen

In 1954 ontving Miró de prijs voor grafische kunst op de Biënnale van Venetië, in 1958 ontving hij de Guggenheim International Award. In 1979 kreeg hij de hoogste onderscheiding van de Catalaanse regering, de Medalla d’Or de la Generalitat. In Spanje zijn twee musea geheel gewijd aan Miró. Zijn werk is daarnaast opgenomen in vele belangrijke museale collecties.


Helaas beschikken wij nog niet over een rechtenvrije foto van de kunstenaar.

Als u ons wilt helpen, ontvangen wij graag deze ontbrekende onderdelen van u via:

info@modern-artgallery.com