Samuel Matthews (Sam) Middleton

(New York 1927 – Schagen NH 2015)

Korte levensbeschrijving:

Sam Middleton was schilder, lithograaf en aquarellist. Hij werd geboren in Harlem, New York en woonde in Mexico, Japan, Spanje en Zweden. Begin 1963 kwam hij naar Nederland. Hij woonde een aantal jaren in Amsterdam, maar geboeid door het landschap vestigde hij zich later in het Noord-Hollandse Schagen.

Middleton is autodidact, maar heeft lesgegeven aan de Ateliers ’63 Haarlem en aan de Koninklijke Academie in Den Bosch. In zijn abstract expressionistische werken speelt de invloed van klassieke muziek, jazz en pop een rol, maar ook het Hollandse landschap,

Deze thema’s komen terug in Middletons collages, waarin hij partituren en foto’s verwerkt. De collages hebben een uitgewogen esthetische en ritmische balans die ontstaat door een subtiel toegepaste vlakverdeling, met in veel gevallen een transparant geschilderde achtergrond en de toevoeging van een grote variëteit aan grafische elementen.

Het werk van Sam Middleton is in musea over de hele wereld te zien. Behalve in Nederland – zoals in het Stedelijk Museum Amsterdam en in Museum Van Bommel van Dam – is zijn werk ook in Australië en Israël te zien.


Helaas beschikken wij nog niet over een rechtenvrije foto van de kunstenaar.

Als u ons wilt helpen, ontvangen wij die graag van u via:

info@modern-artgallery.com