Salvador Dali (1904 – 1989)

Dali

Korte levensbeschrijving:

Dali was schilder, beeldhouwer, graficus, cineast en illustrator.

Hij werd opgeleid aan de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in Madrid.

Zijn werkzame leven speelde zich zowel in Europa als in de Verenigde Staten af. Van 1940 tot 1948 woonde hij in Amerika, vervolgens tot aan zijn dood in Spanje.

Dali was al jong geïnteresseerd in kunst. Het vroege werk bestaat voornamelijk uit landschapsschilderijen en heeft impressionistische en kubistische kenmerken. Kort na het afronden van zijn opleiding vertrok Dali naar Parijs, waar hij kennis maakte met onder andere Pablo Picasso en André Breton. In 1929 sloot hij zich aan bij het surrealisme. “Handgeschilderde droomfoto’s” noemde hij zelf de werken in een realistische stijl, die een symbolische afspiegeling waren van zijn angsten en fantasieën. Vanaf 1941 speelden religie en wetenschap een grote rol in zijn werk en liet Dali zich inspireren door klassieke en Renaissancekunst.

Dali’s werk bevindt zich onder andere in de Dali Foundation, dat bestaat uit drie musea in Spanje. Ook in de Verenigde Staten zijn er grote musea die werk van Dali in hun collectie hebben en in Parijs is er een museum aan de kunstenaar gewijd. In Nederland is veel van Dali’s kunst in het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen te vinden.